Leergang Parodontologie

De Leergang Parodontologie (LP) is een door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) geaccrediteerde post-HBO-opleiding. Dit betekent dat voor het tot stand komen van de LP een uitvoerige toetsingsprocedure is doorlopen en dat ieder jaar een voortgangsrapportage wordt samengesteld. De initiële aanvraag maar ook de voortgangsrapportages worden door een onafhankelijke adviescommissie, die representatief is voor het werkveld van de parodontologie, beoordeeld. Met deze procedure is een permanente bewaking en verbetering van de LP gegarandeerd en voldoet de LP aan de kwaliteitseisen van een officieel erkende Registeropleiding.
De LP is in het leven geroepen om de rol van de mondhygiënist in het parodontale behandelingstraject en de samenwerking met andere mondzorgprofessionals te versterken. Als mondhygiënist wordt je veelal verantwoordelijk gesteld voor het paro-traject, waardoor de klinische analyse en interpretatie op jouw schouders rusten. Echter je voelt je hier niet altijd toe in staat, of je kunt het onvoldoende onderbouwen of niet doelgericht communiceren om de succescriteria van de parodontale behandeling te bereiken.
Om als mondhygiënist de klinische informatie kritisch en gedegen over te kunnen brengen biedt de LP een verdieping aan op het gebied van de klinische parodontologie om inzichten te verwerven en een beter begrip van de pathofysiologie te krijgen. Met behulp van deze kennis kunnen patiënten met complexe parodontale problemen succesvoller behandeld worden en kan daarnaast succesvoller samengewerkt worden evenals het parodontale behandelproces succesvoller aangestuurd worden.
Op deze manier wordt het kwalitatieve handelen in de parodontologie gezamenlijk aangepakt en wordt geïnvesteerd in een effectievere maar ook efficiëntere inrichting van de mondzorg. lijk aangepakt.

De LP bestaat uit 3 studieonderdelen:
– toetsen van kennis op het gebied van de parodontologie en de medische anamnese
– ontwikkelen van kennis en inzicht in de speciële parodontologie
– behandelen van paropatiënten vanaf de intake tot en met de herbeoordeling, casusdocumentatie en examen

Na het succesvol afronden van de LP wordt een officieel diploma uitgereikt.

Heb je affiniteit met parodontologie en wil je je verder verdiepen en verbreden binnen de parodontologie?
Dan is de LP wellicht iets voor jou.

Inschrijven voor het vierde cohort?! Klik hier.

Ervaringen cursisten van vorige cohorts en commissieleden

Eléa Kooiman – van der Wal (cursist cohort 1 en lid examencommissie)

“Nadat ik de leergang parodontologie had afgerond ben ik hard gaan werken aan mijn rol als intermediair tussen de tandarts en de parodontoloog. Hierdoor krijg ik nu regelmatig patiënten doorverwezen met de vraag of ik eerst eens wil kijken naar een probleem en of ik dan verdere acties wil ondernemen. De reactie van patiënten is heel goed, ze zien dat het samenwerken, ook al zitten we niet onder 1 dak, ontzettend goed gaat. Inmiddels werk ik met een parodontoloog waarmee ik de afspraak heb dat ik de intake doe of anders gelijk instuur voor een flap. Op deze manier werken we echt met elkaar samen!”

Lees verder over Eléa’s ervaringen.

 

Wouter Broekema (voorzitter adviescommissie en lid van de examencommissie)

“Als cursist van de LP word je uitgedaagd om paropatiënten met complexe problemen adequaat te behandelen door kritisch te reflecteren en goed klinisch te redeneren. Het maakt je een kritische behandelaar, waardoor je vak uitdagender wordt. De LP biedt mijns inziens een echte meerwaarde aan de mondhygiënist die affiniteit heeft met parodontologie. Ik was tijdens het examen erg onder de indruk van het niveau van de cursisten.”
Lees verder over Wouters ervaringen.

 

 

De toegevoegde waarde volgens cursisten van cohort 2:

“Wij zijn steviger in onze schoenen gaan staan en hebben meer zelfvertrouwen gekregen, omdat wij de parodontologie beter begrijpen en klinische inzichten hebben verworven. Daarnaast kunnen wij onze behandelkeuzes beter toelichten aan zowel patiënten als collega’s, omdat wij onderbouwde kennis in de parodontologie hebben ontwikkeld. Hierdoor zijn onze behandelresultaten beter en bereiken we meer met onze patiënten.”

Bekijk ook de ervaringen van Nikki en Brahim:

 

 

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de maandelijkse NVM- educatie nieuwsbrief.

Naam(Vereist)

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief gaat je akkoord met onze privacyverklaring.

NVM-educatie mondhygiënisten
Molenstraat 3c
7437 AH Bathmen

T 055-3121050
E info@dentalbestpractice.nl

KvK-nr 63019035
BTW nr. NL 172214622B01